Uddrag af artikel af FDF Galtens første kredsleder, Leif Christoffersen, bragt i Galten Folkeblad den onsdag den 28. juni 1999. Nyredigeret og ændret i forbindelse med kredsens 25-års jubilæum i 2004.)
Har man selv én gang haft oplevelsen af bål-os i næse og hår, kammeratskabet i telt i den danske sommernat eller suset ved at være samlet på landslejr med 15.000 andre FDFere, så er en ting ganske klar: Det skal dine egne børn også opleve!

Det var også baggrunden for starten af FDF i Galten i 1979. Nået i den rette alder var spørgsmålet: Skulle de tage til Brabrand eller Hørning? –"Ingen af stederne", svarede den gamle FDF-kammerat ved spørgsmålet. "Vi starter i Galten!"

Opstarten den 13. august 1979

Og sådan blev det. Efter sonderinger blandt gamle FDFere og andre tændte for ideen henover forsommeren 1979 gav seks personer - med Galtens daværende sognepræst Jens Chr. Petersen i spidsen - den 13. august 1979 hinanden håndslag på, at nu var der startet en FDF og FPF kreds i Galten.

De seks dannede den ansvarlige bestyrelse, og hurtigt fandt man ledere - dels i disses omgangskreds og dels blandt tilflyttede FDFere fra Århus. Kort eftersommerferien blev drenge og piger fra Galten og nabobyerne kaldt til det første arrangement i FDF/FPF Galten.

Lejrlivet starter

Nu startede en tid hvor både de nye drenge og piger og vi gamle, der havde været med tidligere, fik oplevelsen af alt hvad dette herlige friluftsliv indebærer. Møder om eftermiddagen eller aftenen, som det der blandt det hele sammen, ture, weekendlejre, fællesstævner med andre FDF kredse og ikke mindst sommerlejre og vandre- og kanoture til udlandet, som det der var suset og den egentlige oplevelse af kammeratskab og friluftsliv.

Smedeskoven anskaffes

Som alt andet i nystartet frivilligt arbejde måtte kredsen tage til takke med forskellige og omskiftelige skolelokaler til at holde møder i. Det var ikke velegnet i længden og derfor opstod også efter få år ønsket om ”vores eget”.
Med den dybt engagerede sognepræst i spidsen lykkedes det efterhånden at komme efter et stykke skov, vi kunne erhverve på rimelige vilkår. Det var 1½ tdl. land i Smedeskoven, som Egon Rasmussen også syntes måtte være den bedste tumleplads for Galtens FDF drenge og piger. Det blev til nye natur- og friluftsoplevelser om aftenen og lørdag-søndage, men dog kun i sommerperioden: Der var jo ingen hytte i skoven.

Kredshuset Smedien anskaffes

Hovederne i blød igen! Og snart var der godt nyt i horisonten. Vi havde gjort en anden FDF-kreds en tjeneste, og oppe ved Hald Sø havde de nu en ledig træhytte stående. Og da den ene tjeneste er den anden værd var der kort til at den tilfaldt FDF/FPF i Galten.
En grund blev ryddet blandt træerne i Smedeskoven (plus en hel del papirer og myndigheder) og stor var den dag da hytten fra Hald under politieskorte, blå blink og trafikstop på A13 og A15 blev lempet ind gennem Galten og på plads i skoven.
Stoltheden var fremherskende, da hytten fra sit svajende ophæng i to kraner blev sat på plads på den i forvejen støbte sokkel og vi straks kunne gå ind uden der var en dør eller et vindue, der ikke kunne åbnes.

Og fint med den lille hytte i skoven. Men stadig måtte vi holde en del møder på skolen, nu dog i den gamle skolepavillon på Skolevej. Men pludselig forlød det at pavillonen skulle afhændes: Skolen havde ikke behov for eller penge til den længere.

Udbygningen

Fint! Det hjælper FDF med! Vi fjerner den uden omkostninger for skolen og flytter den ned i Smedeskoven til sammenbygning med Smedien. Og sådan skete det, at da det igen blev forår var der en større flok ledere, forældre og andre der brændte for planen i gang med nedtagning, genopstilling og forbedring af den nye tilbygning.
Den 29. September 1991 blev den udvidede Smedien indviet med stor fest og forventning. Både første og anden opbygning af hytten i Smedeskoven lod sig gøre ved hjælp af mange engagerede venner og medlemmer, men ikke uden støtte fra Galten Kommune og ikke mindst fonde, hvoraf navnlig én privat fond ved begge udbygninger bidrog med endog meget betydelige beløb.
Det er vi forsat meget taknemlige for. Nu var og nu er rammerne der, så FDF Galten kan udfolde sig såvel uden– som indendørs. Og den udfoldelse skete og sker stadig med henblik på det der er FDFs formål: At møde børn og unge med budskabet om Jesus.

Vi ser frem

Sådan har det været for FDF i Danmark i 102 år og for FDF Galten i nu 25 år. Ikke på samme måde som vi kan huske fra vores egen FDF-tid, for altid har former og aktiviteter ændret sig så de svarer til tiden vi har befundet os i.

Også det skal der glædes over ved den store 25 års jubilæumsfest den 14. august 2004, hvor vi i kredsen og for hele byen vil fejre de forgangne år og vise, at vi stadig er unge af sind og har et stort potentiale til fortsat at udvikle det gode børnearbejde i FDF Galten.

Leif Christoffersen Medstifter

Efterskrift

Den ovenstående artikels forfatter, Leif Christoffersen, Storring, er medstifter af FDF Galten og bestred kredslederjobbet fra starten i 1979 og helt indtil 2001, en imponerende indsats, som vi er megen tak skyldig.
I 2001 afløstes han på posten af en kredsledelse bestående af Ricki Søgaard og Palle Andersen. Sidstnævnte overtog kredslederjobbet alene i 2003, og har stået i spidsen for FDF Galten indtil 1. juli 2011.
Fra 1. juli 2011 - 31. december bestod kredsledelsen i FDF Galten af Bjarne Sørensen og Søren Wolsgård, og førstnævnte har siden 1. januar 2014 overtaget kredslederposten alene, mens Søren Wolsgård nu er formand for kredsbestyrelsen.