En forskel for grønlandske børn: Fælles indsats betalte sig

Efter at have samlet penge ind i et halvt år har 18 FDFere fra FDF Skanderborg-Stilling været syv dage i Grønland for at møde de børn, de har gjort en forskel for.

19. Nov 2017
Mai Christensen

FDFere fra Skanderborg-Stilling var taget til Grønland for at blive en masse oplevelser rigere.

FOTO: FDF Skanderborg-Stilling.

-Jeg har aldrig været på tur med FDFere, der var så stille om aftenen. De var simpelthen så trætte og mætte af oplevelser.  

Claus Elkjær Flugt griner og fortæller, at oplevelserne har stået i kø den sidste uges tid - fra en tur på Indlandsisen til et besøg på en fiskefabrik i Nuuk. Han er tovholder for den gruppe af væbnere og seniorer fra FDF Skanderborg-Stilling, der netop er hjemvendt fra en syv dage lang tur til Grønland. Med fokus på at gøre en forskel for grønlandske børn, har de 18 deltagere hver især lagt 40 timers frivilligt arbejde, gennem det sidste halve år, som en del af projektet "Børn hjælper børn".

-Turen til Grønland er egentlig guleroden for den indsats, de unge mennesker har lagt det seneste halve år. De har solgt lodsedler, været på lokale virksomheder, for at give en hjælpende hånd, og så skal de hjælpe med anlægge ny terrasse foran kredshuset, fortæller Claus Elkjær Flugt, der selv er opvokset på Grønland.

Efter landslejren

Ideen til turen opstod efter landslejren i 2016, der var Claus Elkjær Flugts første. Hverken han eller kredsleder Nicklas Lauritsen kunne vente fem år på, at der igen skulle ske noget stort for kredsen. Derfor blev de to ledere i fællesskab enige om, at kredsen skulle engagere sig i et velgørende formål, der støtter børn. 

-Vi tog fat i Blå Kors, der gør en stor indsats på Grønland. Derfor havde vi også en aften med Blå Kors, da vi kom derop. Vi overrakte vores donation, og børnene mødte både grønlandske børn, den grønlandske landstræner i Inuit-games (en række forskellige sportsgrene, der udøves i det arktiske område, red.) og en grønlandsk udøver, der har verdensrekorden i en af disciplinerne, siger Claus og fortæller, at børnene sammen legede forskellige discipliner

-Mødet mellem børnene gik forbløffende godt, fordi det var legen, der var i centrum. Det havde nok været akavet, hvis vi bare skulle sidde og spise, men her samlede alle sig om aktiviteten. Aftenen efter var vi inviteret til træning med landsholdet i Iniut-games.

- Årets tema til vores julekredsweekend bliver ”Grønland”. Vores væbnere og seniorer kommer til at stå for arrangementet, og mon ikke at alle børn og voksne i kredsen bliver introduceret for de nye lege, som vi netop har lært?

En lang proces

FDFeren fra Skanderborg fremhæver, at børn og voksne i kredsen har fordelt arbejdsbyrden mellem sig. Mens børnene har arbejdet frivilligt, har lederne haft fokus på fundraising. Samtidig har både Air Greenland og Sømandshjemmet i Nuuk givet FDFerne fra Østjylland klækkelige rabatter. En kombination der har sikret, at rejseomkostningerne kunne skrues helt i bund. Projektet har fået økonomisk støtte fra NunaFonden, Den Grønlandske Fond, og en række lokalforeninger under Y's mens og Lions samt KFUM Skanderborg. 

-Når logi og transport er billigt, begynder et projekt at forme sig. Med en fornuftig egenbetaling på 3000 kroner, var vi sikre på, at alle børnene kunne komme med. At alle har været med, både på væbner-og seniorholdet, har givet et stærkt sammenhold i gruppen.  

Det er ikke bare et sammenhold, børnene har fået ud af turen. Rejsen mod det kolde nord har også givet et indblik i en natur og kultur, der er langt fra den danske. 

-Der var to rigtig fede ting ved turen. Først og fremmest, at børnene oplevede en helt anden natur og et helt andet samfund. Børnene var knivskarpe til at nedbryde kulturelle barrierer gennem leg. Nye relationer bliver bygget, og eventuelle udfordringer omkring alder, køn og sprog forsvandt, afslutter han.

Der er gang i legene hos Blå Kors.

FOTO: FDF Skanderborg-Stilling.